Skip to content


Onenigheid bij volkstelling Bolivia

LA PAZ – Onenigheid over etniciteit heeft woensdag de eerste volkstelling in elf jaar in Bolivia gemarkeerd. De controverse ontstond omdat de regering van Evo Morales, de eerste inheemse president van Bolivia, besloot ‘mestizo’ (van gemengde afkomst) niet op te nemen als categorie.
Dat had geen punt hoeven zijn – mestizo was nooit eerder een keuzemogelijkheid bij volkstellingen – ware het niet dat Bolivianen wel de optie kregen aan te geven of ze deel uitmaken van een van veertig etnische groepen.
Critici van Morales stellen dat hij bang is dat veel mensen zouden aangeven mestizo te zijn en zich dus niet identificeren met een specifieke etnische groep. De regering wil Bolivia presenteren als een inheems land en als blijkt dat de meerderheid van de bevolking mestizo is, dan wordt dat een stuk lastiger, aldus Victor Hugo Cardenas, voormalig vicepresident en, net als Morales, Aymara.
De regering van Morales heeft de grondwet herschreven om inheemse groepen politieke autonomie te geven zodat Bolivia een ‘plurinationale staat’ wordt. De uitkomst van de census moet de regering helpen zo’n staat vorm te geven, zei minister van binnenlandse zaken Carlos Romero.
Bolivianen moesten woensdag verplicht thuisblijven in afwachting van de volkstellers.

LA PAZ – Onenigheid over etniciteit heeft woensdag de eerste volkstelling in elf jaar in Bolivia gemarkeerd. De controverse ontstond omdat de regering van Evo Morales, de eerste inheemse president van Bolivia, besloot ‘mestizo’ (van gemengde afkomst) niet op te nemen als categorie.

Dat had geen punt hoeven zijn – mestizo was nooit eerder een keuzemogelijkheid bij volkstellingen – ware het niet dat Bolivianen wel de optie kregen aan te geven of ze deel uitmaken van een van veertig etnische groepen.

Critici van Morales stellen dat hij bang is dat veel mensen zouden aangeven mestizo te zijn en zich dus niet identificeren met een specifieke etnische groep. De regering wil Bolivia presenteren als een inheems land en als blijkt dat de meerderheid van de bevolking mestizo is, dan wordt dat een stuk lastiger, aldus Victor Hugo Cardenas, voormalig vicepresident en, net als Morales, Aymara.

De regering van Morales heeft de grondwet herschreven om inheemse groepen politieke autonomie te geven zodat Bolivia een ‘plurinationale staat’ wordt. De uitkomst van de census moet de regering helpen zo’n staat vorm te geven, zei minister van binnenlandse zaken Carlos Romero.

Bolivianen moesten woensdag verplicht thuisblijven in afwachting van de volkstellers.

De ND, 21/11/2012.

Os vídeos e os textos postados assinados por seus autores e os noticiosos e de outros sites lincados são de inteira responsabilidade dos mesmos não representando no todo ou em parte posicionamentos do Nação Mestiça. Divulgue este site.

Posted in Português.

Tagged with .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

Comments Protected by WP-SpamShield Anti-Spam